Dieta pentru gastrita cronică

La întocmirea unei diete, se ia în considerare aciditatea sucului gastric (varianta hipo- sau hiperacidă a gastritei). Cea mai strictă dietă este prescrisă în timpul unei exacerbări. Pe măsură ce bunăstarea pacientului se îmbunătățește, dieta se extinde treptat.

dieta pentru gastrită

Descrierile tuturor dietelor terapeutice sunt pline de multe cuvinte nu foarte plăcute și atractive, cum ar fi decocturi, sufleuri, budinci, etc. Privind o astfel de listă, de multe ori nu ai chef să mănânci deloc! Cu toate acestea, din produsele permise, puteți pregăti mese cu adevărat gustoase și sănătoase pentru întreaga familie. De exemplu, în meniul restaurantelor franceze scumpe, cea mai mare parte a mâncării va fi preparată la abur. Este clar că, după ce ați primit o porție de pește delicios de la chelner, nu veți simți niciun dezgust pentru el. Trebuie doar să petreceți ceva timp căutând rețete delicioase și sănătoase și să le introduceți în dieta zilnică. O dietă echilibrată duce nu numai la vindecarea bolii de bază, ci și la pierderea în greutate și detoxifierea organismului.

Amintiți-vă că un pacient cu gastrită este jignit și trist să vadă cum gospodăria sa consumă cu plăcere cartofi prăjiți cu pui la grătar, salată și bere.

Dieta în timpul exacerbării gastritei

Scopul unei astfel de diete este de a maximiza economisirea (mecanică, chimică și termică) a tractului gastrointestinal, de a reduce inflamația și de a îmbunătăți vindecarea membranei mucoase.

Aceasta este o dietă cu valoare energetică scăzută datorită carbohidraților și parțial proteinelor și grăsimilor. Mâncarea este gătită sub formă de piure, fierte în apă sau aburită, administrată în stare lichidă și moale. Sunt excluse mesele foarte reci și calde. Dieta: de 6 ori pe zi în porții mici.

În prima zi a bolii, este necesar să vă abțineți de la mâncare, este permis să beți până la 2 litri pe zi (bulion de măceșe, ceai dulce cu lămâie). În ziua 2, numiți alimente lichide, jeleu, jeleu, suflé de carne. În ziua 3, sunt permise biscuiți albi, cotlete cu aburi, chiftele, bulion cu conținut scăzut de grăsimi, piure de cartofi sau morcovi, compot. Mai mult, dieta se extinde treptat.

Ar trebui exclus:

 • cafea, cacao, ciocolată, băuturi carbogazoase, sosuri, condimente;
 • legume și fructe crude, inclusiv fructe de pădure;
 • produse proaspete din pâine și făină, în special din aluat de unt;
 • băuturi din lapte fermentat, brânză, smântână, brânză de vaci.

Lista produselor aprobate:

 • carne de vită slabă, vițel, iepure, pui, curcan, pește slab (suflet piure sau aburit);
 • lapte, smântână, sufle de abur din brânză de vaci proaspăt făcută;
 • ouă fierte moi sau omletă cu aburi;
 • terci lichid din gris, hrișcă curată, fulgi de ovăz și orez cu adaos de lapte sau smântână;
 • ceai slab cu lapte sau smântână, sucuri din fructe și fructe proaspete, diluate cu apă și zahăr, bulion de măceșe;
 • untului și uleiurilor vegetale rafinate li se adaugă mesele gata preparate.

Dieta în remisie

Dieta diferă în funcție de aciditatea stomacului.

Dacă aceasta este cea mai comună opțiune cu aciditate ridicată, aveți nevoie de mese fracționate regulat (de 4-5 ori / zi) la anumite ore, cu excluderea alimentelor care stimulează producția de acid. Astfel de produse sunt, de exemplu, bulioane bogate de carne, pește și ciuperci. Acestea ar trebui înlocuite cu supe slabe sau cu lapte, care neutralizează excesul de acid.

Alcoolul, cafeaua puternică și ceaiul au, de asemenea, un efect sokogonic. Dar sucurile de fructe dulci, apele minerale bicarbonatate necarbonatate, cacao și tot felul de jeleu „sting" foarte bine simptomele bolii. În plus, va trebui să renunțați la produsele care irită mucoasa gastrică - din tot ceea ce este condimentat, afumat, murat și prăjit, sunt excluse carnea grasă, păsările de curte, rața, gâscă, conservele de carne. Din legume este necesar să refuzați varza albă, napi, ridichi, măcriș, ceapă; sunt excluse legumele sărate, murate și murate.

Lista produselor aprobate:

 • pâine de grâu făcută din făină de cea mai înaltă calitate la coacerea de ieri sau uscată; ar trebui să vă abțineți de la pâine de secară, patiserie și foietaj;
 • abur și mâncăruri fierte de carne de vită, miel slab tânăr, carne de porc tivită, pui, curcan, limbă fiartă, cârnați de doctor;
 • de obicei feluri de pește cu conținut scăzut de grăsimi, fără piele, într-o bucată sau sub formă de cotlet; fierte în apă sau abur;
 • lapte, smântână, chefir neacid, iaurt, brânză de vaci sub formă de sufle, găluște leneșă, budincă;
 • terci din gris, hrișcă, orez, fiert în apă, lapte, semi-vâscos, piure;
 • cartofi, morcovi, sfeclă, conopidă, fierte în apă sau abur, sub formă de sufle, piure de cartofi, budinci aburi;
 • piure de fructe, jeleu, jeleu, compoturi, miere;
 • ceai slab cu lapte, smântână, sucuri dulci din fructe și fructe de pădure.

În gastrita cronică cu aciditate scăzută, alimentele picante, afumate și condimentate ar trebui excluse de asemenea din dietă, care, așa cum știm deja, pe lângă creșterea acidității, irită mucoasa gastrică. Dar bulionele de carne și pește, care stimulează formarea de acid, ar trebui introduse în dieta zilnică. Este necesar să se excludă din ea acele alimente și feluri de mâncare care sunt digerate în stomac pentru o lungă perioadă de timp. Acestea includ orice produse de patiserie, clătite, plăcinte prăjite, orez și pâine de secară.